Conservering
Conservering in de KB
Hoe zorgen we ervoor dat onze fysieke collecties ook in de toekomst nog gebruikt kunnen worden? Onze experts werken bijvoorbeeld aan conservering, restauratie en het beheer van de collectie in de magazijnen.
Expertises
Collectiebehoud
Hoe zorgen we dat we onze fysieke collecties veilig bewaren en beschikbaar stellen? Hoe bewaar je boeken onder de juiste omstandigheden qua licht en klimaat? Hoe begeleid je bruiklenen of restaureer je een boek? Daar gaat collectiebehoud over.
Preventief conserveren
Bij de KB doen we ons best om ervoor te zorgen dat een boek geen schade oploopt. Dat doen we bijvoorbeeld met veilige opslag, klimaatbeleid, het schoonhouden van de magazijnen en het weghouden van ongedierte.
Restaureren
Als een boek beschadigd is en verder kapot zou gaan als je het gebruikt, kunnen we het restaureren. Daarbij verander je soms hoe het boek eruitziet en in elkaar zit. Een voorbeeld is het maken van een nieuwe bandrug. We restaureren het liefst zo min mogelijk, om het boek authentiek te houden.
Diensten
Bruiklenen
Musea in binnen- en buitenland vragen boeken, kranten of tijdschriften bij de KB aan om te laten zien in exposities. Die materialen geeft de KB in bruikleen.
Vakbibliotheek conservering
Hoe bestrijd je papiervisjes? Wat doe je bij waterschade en kletsnatte boeken? Hoe bepaal je de kwaliteit van boekbindleer? In onze vakbibliotheek conservering vind je beschrijvingen van bronnen over conservering en restauratie van ons archief- en bibliotheekmateriaal.
Experts
Foekje Boersma
Foekje is hoofd van de afdeling Collectiebehoud. Haar expertise is duurzaam collectiemanagement: het zorgen voor de papieren collecties, waarbij zorgvuldig omgegaan wordt met energie en bronnen.
Imke Neels
Imke Neels zorgt met haar collega’s voor de fysieke collectie. Door het werk van de restauratoren blijft deze collectie zo lang mogelijk toegankelijk. Daarnaast begeleidt ze bruiklenen.
Paulien Rings
Na een korte loopbaan als docent textiele werkvormen en handvaardigheid vond Paulien Rings in de opleiding restauratie van boek en papier haar roeping. Daarnaast besteedt ze aandacht aan het voorkomen van schade door insecten, stof en verkeerd gebruik van boeken.
Projecten en netwerken
Haags preventienetwerk
Het Haags Preventienetwerk is een samenwerkingsverband van culturele instellingen in Den Haag. Samen streven we ernaar om onze erfgoedcollecties veilig te beheren en behouden.
Consortium of European Research Libraries
In CERL werken wetenschappelijke bibliotheken in Europa samen om onderzoek mogelijk te maken. Zij zorgen ervoor dat geesteswetenschappers gedrukt erfgoed in kunnen zien en kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door databases te ontwikkelen waarin de bibliotheken informatie delen.
Bruikleenprojecten
Onze collectie wordt regelmatig door nationale en internationale culturele instellingen in bruikleen gevraagd voor een tentoonstelling. Waar zien we onze collecties terug?