Fake news is van alle tijden. Eeuwen geleden werd al onjuiste informatie verspreid. De KB gelooft in de vrijheid van meningsvorming. We bewaren zoveel mogelijk Nederlands geschreven erfgoed. We doen zelf onderzoek om de juiste informatie boven tafel te krijgen. We stimuleren anderen om onze bronnen te onderzoeken. Met onze programma’s voor openbare bibliotheken helpen we burgers betrouwbare informatie te vinden. Wil je weten wat we allemaal doen op het gebied van nepnieuws? Dat lees je op deze pagina.

Onderzoek

Om juiste informatie boven tafel te krijgen, is onderzoek doen heel belangrijk. De KB doet onderzoek, maar wil ook dat iedereen de bronnen van de KB kan gebruiken om zelf onderzoek te doen. Daarom digitaliseren we zoveel mogelijk bronnen en maken we ze zo goed mogelijk vindbaar en doorzoekbaar.

Betrouwbare bronnen gebruiken

Voor de KB is iedereen een onderzoeker. Of je nu aan een hogeschool of universiteit studeert of werkt of zelf graag op zoek gaat naar antwoorden. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot betrouwbare bronnen. Wil je tips hoe je gratis toegang tot zulke bronnen krijgt? Bekijk onze tips.

Staat er fake news in het Visboeck? Collectiespecialist Jeroen Vandommele vertelt.

Collecties

De KB bewaart alles wat er in en over Nederland geschreven is: van middeleeuwse handschriften tot websites. Samen geven al die teksten een beeld van wat in die tijd als waarheid werd gezien. Door al dat erfgoed goed te bewaren, zorgen we er ook voor dat informatie in de toekomst beschikbaar blijft.

Kranten in de KB-collectie

De KB bewaart zoveel mogelijk Nederlands geschreven erfgoed: van boeken tot kranten, van tijdschriften tot affiches. We kunnen niet controleren of alle informatie in onze collecties klopt. We hebben bijvoorbeeld een grote collectie kranten. Daar staan ongetwijfeld artikelen in die later moesten worden gerectificeerd.

Openbare bibliotheken

Om de juiste informatie tot je te kunnen nemen en vervolgens weer te kunnen verspreiden, zijn basisvaardigheden als lezen, schrijven, spreken, rekenen en internetten onmisbaar. De KB helpt kwetsbare mensen die moeite hebben met deze vaardigheden. Op die manier helpt de KB met het vinden en verspreiden van de juiste informatie. Hierbij werken we samen met openbare bibliotheken. Ook doen we samen met partners projecten waarbij we fake news tegengaan.

SMILES: project voor jongeren om nepnieuws te bestrijden

SMILES staat voor 'innovative methodS for Media & Information Literacy Education involving schools and librarieS'. Het is een mediawijsheidsproject dat jongeren helpt om nepnieuws te bestrijden. Daarvoor ontwikkelen we een reeks workshops voor scholen en bibliotheken.