Erfgoed
Erfgoed en de KB
De KB bewaart als Nationale Bibliotheek alles wat er in en/of over Nederland geschreven is: van middeleeuwse handschriften tot websites. We hebben zo’n breed verzamelbeleid omdat we met onze collectie een weerspiegeling willen zijn van onze samenleving. De publicaties die we opnemen in onze erfgoedcollectie zijn als bron beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en voor iedereen die zich in de Nederlandse taal- en cultuur wil verdiepen. De KB geeft daarbij extra aandacht aan het verzamelen van digitale publicaties. Die veranderen van inhoud of van vormgeving en zijn vluchtig en kwetsbaar: wat er gisteren was, is morgen verdwenen. Met onze erfgoedcollectie voorkomen we dat er een gat in ons geheugen ontstaat.
Onderwerpen
Conservering
Hoe zorgen we ervoor dat onze fysieke collecties ook in de toekomst nog kunnen worden gebruikt? Onze experts werken bijvoorbeeld aan conservering, restauratie en het beheer van de collectie in de magazijnen.
Preservering
De KB bewaart alles wat in en over Nederland geschreven wordt. Steeds vaker zijn dat digitale stukken. Daarnaast digitaliseren we veel erfgoed. Hoe zorgen we ervoor dat we dat duurzaam doen? Ofwel: hoe werken we in de KB aan preservering?
Collecties
De KB bewaart alles wat er in en over Nederland geschreven is: van middeleeuwse handschriften tot websites. Welk erfgoed verzamelen we wel en wat juist niet? Hoe zorgen we ervoor dat onze collecties goed toegankelijk blijven? En hoe zorgen we ervoor dat onze collecties mensen blijven inspireren?
Diensten
Delpher
Op Delpher vind je talloze gedigitaliseerde kranten van de 17e tot de 20e eeuw. Je kunt er onderzoek doen, themacollecties bekijken of inspiratie vinden in webexposities.
DBNL
Duizenden Nederlandstalige boeken en tijdschriften doorbladeren? Uitgebreide informatie vinden over de Nederlandse taal- en letterkunde? De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een vrij toegankelijke digitale bibliotheek.
Literatuurgeschiedenis.org
Ben je op zoek naar informatie over Van den vos Reynaerde? Of over de romantiek als stroming in Nederland? Of het nu voor een verslag voor school is, een werkstuk voor je studie of gewoon uit interesse, Literatuurgeschiedenis.org biedt informatie over literaire teksten van de middeleeuwen tot nu.
Experts
Esther van Gelder
Esther van Gelder is cultuurhistoricus. Ze heeft in de KB de oude drukken onder haar hoede: de eerste in Nederland gedrukte boeken uit de tijd van de 15e tot de 19e eeuw. Ze geeft lezingen, schrijft artikelen, koopt nieuwe bijzondere boeken in en brengt oude drukken onder de aandacht van de lezers.
Kees Teszelszky
Kees Teszelszky zorgt ervoor dat onze digitale collecties zo goed mogelijk aansluiten op de behoeftes van onze (wetenschappelijke) gebruikers. Hij laat zien wat mensen analoog en digitaal door de eeuwen heen verbindt. Ook houdt hij zich bezig met het verkennen van het digitale domein, het bewaren van digitaal geboren bronnen en het samenstellen van speciale collecties.
Rianne Koning
Rianne is coördinator publieksprogrammering. Ze zorgt ervoor dat het geschreven woord zichtbaar wordt in exposities, podcasts, video’s en andere activiteiten voor ons publiek. Ze werkt bijvoorbeeld aan de Medieval Meme Generator en het KB Atelier.
Projecten en programma's
Medieval Meme Generator
Hoe kunnen we jongeren enthousiast maken over onze middeleeuwse collectie? Op medievalmemes.org maken ze middeleeuwse memes én leren ze meer over de herkomst van de afbeeldingen.
Fagel
In de bibliotheek van Trinity College Dublin is de Fagelcollectie te vinden. Het is een van de grootste compleet bewaard gebleven Nederlandse privéverzamelingen van voor 1800. De KB en Trinity College Dublin werken samen om de collectie te ontsluiten voor onderzoek en publiek.
Metamorfoze
Metamorfoze is een programma met als doel om kwetsbaar papieren erfgoed te behouden voor de toekomst. Dat kan gaan om boeken, kranten en tijdschriften, maar ook om archieven en collecties. Voordat die dreigen te vergaan, worden ze gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld.
Netwerken en partners
Netwerk Digitaal Erfgoed
De KB is sinds de start nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Samen met de andere landelijke erfgoedknooppunten werken we aan meer maatschappelijke waarde door digitale collecties beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken.
Europeana
Europeana is het grootste Europese erfgoednetwerk. De informatie van duizenden Europese archieven, bibliotheken en musea komt er bij elkaar. Ontdek hier kunstwerken, boeken, kranten, muziek en video’s. De KB is actief betrokken bij Europeana door data te delen, mee te denken en te adviseren in verschillende delen van het netwerk.
UKB
Om de toegang tot landelijke wetenschappelijke informatie en kennis te verbeteren, werken de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de KB samen. Dit doen we onder de noemer Universiteitsbibliotheken & Koninklijke Bibliotheek (UKB).