Basisvaardigheden
Hoe kunnen we kwetsbare mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, spreken, rekenen en internetten helpen, zodat ze beter aan de maatschappij kunnen deelnemen? Dat doen we in het programma Bibliotheek en basisvaardigheden.
Expertises
Digitale inclusie
Via het programma Digitale inclusie ondersteunt de KB bibliotheken met het opzetten van dienstverlening voor diverse kwetsbare doelgroepen die moeite hebben met de digitale overheid.
Inburgering en integratie
Met het programma Inburgering en integratie ondersteunt de KB bibliotheken in het opzetten van dienstverlening voor nieuwkomers en anderstaligen. Nieuwkomers vinden in de bibliotheek toegang tot informatie en ondersteuning om een zelfstandig bestaan op te bouwen.
Laaggeletterdheid
In het programma Basisvaardigheden zorgt de bibliotheek er voor dat iedereen de kans krijgt mee te doen in de (gedigitaliseerde) samenleving. Zo organiseert de bibliotheek cursussen voor laaggeletterden om hun taal te verbeteren.
Diensten
HetInformatiepunt.nl
De website Hetinformatiepunt.nl biedt een actueel overzicht van sociaal-educatieve activiteiten rond basisvaardigheden van bibliotheken en hun partners. Je vindt hier het aanbod van alle deelnemende bibliotheken bij elkaar.
Trefpunt leermiddelen
Deze interactieve catalogus biedt een overzicht van educatieve programma's voor volwassen laaggeletterden, minder digivaardigen, anderstaligen en werkzoekenden. Het toont gratis, betaald en landelijk ingekocht aanbod. Professionals en vrijwilligers vinden zo kwalitatief goed materiaal.
Projecten en programma's
Informatiepunt Digitale Overheid
Met het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) bieden bibliotheken mensen dicht bij huis informatie en hulp bij het omgaan met de (digitale) overheid. De KB ondersteunt de bibliotheken om deze dienstverlening op lokaal niveau aan te bieden en draagt zo bij aan een digitaal inclusieve samenleving.
Digitale zorg
Met het project Digitale zorg zorgen we ervoor dat mensen bij de bibliotheek terechtkunnen om hulp te krijgen bij digitale zorgtoepassingen. Ook zorgen we ervoor dat mensen bij de bibliotheek meer informatie kunnen krijgen over actuele zorgthema’s. Denk bijvoorbeeld aan vragen over corona, maar ook over het donorregister.
Netwerken en partners
Stichting Lezen en Schrijven
Stichting Lezen en Schrijven is een belangrijke samenwerkingspartner van de KB en de bibliotheek voor de agendering van laaggeletterdheid bij publiek en politiek. Ook adviseert en ondersteunt Stichting Lezen en Schrijven gemeentes bij het opzetten en uitvoeren van een samenhangende aanpak van laaggeletterdheid.
Netwerk Publieke Dienstverleners
Een aantal landelijke samenwerkingspartners is van het begin betrokken bij het IDO. Andere zijn naar aanleiding van de ontwikkelingen later aangesloten. Het gaat om publieke dienstverleners, uitvoeringsorganisaties van de overheid.
Het Begint met Taal
Het landelijk platform van Stichting Het Begint met Taal biedt taalcoaching voor anderstaligen. Binnen het programma Bibliotheek en basisvaardigheden is Het Begint met Taal een belangrijke samenwerkingspartner op het gebied van inburgering en integratie.