Over het Centraal Bestand Kinderboeken

Het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK) is de gemeenschappelijke kinderboekencatalogus van zeventien Nederlandse en Vlaamse instellingen, waaronder de Koninklijke Bibliotheek (beheerder). Het CBK is gratis online te raadplegen.

Wat is het CBK en voor wie is het?

Het CBK bevat o.a. 300.000 titels van kinderboeken van de zestiende eeuw tot heden, 6250 jeugdtijdschriften, 4500 centsprenten en vele links naar digitale versies. Bovendien biedt het CBK circa 120.000 beschrijvingen van naslagwerken en artikelen óver kinderboeken en jeugdliteratuur, zowel Nederlandstalige als buitenlandse vakpublicaties.

Het CBK is bedoeld voor onderzoekers, (jeugd)bibliothecarissen, leerkrachten, verzamelaars en iedereen die in kinderboeken is geïnteresseerd. Het CBK wordt dagelijks aangevuld met nieuwe titels en beschrijvingen.

Zoekmogelijkheden

Kinderboeken kunnen in het CBK gevonden worden op de gebruikelijke ingangen zoals auteursnamen, titelwoorden en jaar van uitgave, maar ook op: trefwoorden, genres, uitgevers, drukkers, taal, taal waaruit vertaald, op ‘alle woorden’ (o.a. uit de inhoudelijke samenvatting) en op combinaties van al deze zoektermen. Er wordt voortdurend gewerkt aan aanvulling van de bestaande gegevens zodat publicaties steeds beter vindbaar worden.

Secundaire literatuur omvat naslagwerken, bibliografieën en tijdschriftartikelen over o.a. jeugdliteratuur, geschiedenis, illustraties, leesgedrag van kinderen en leesbevordering. Deze collectie is zeer gedetailleerd op trefwoord ontsloten: 13.500 monografieën en de jaargangen van 485 oude en nieuwe vaktijdschriften zelfs per artikel en hoofdstuk (tot 2016).

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het CBK ten opzichte van afzonderlijke instellingscatalogi?

  • U kunt in één keer alle grote kinderboekencollecties van Nederland doorzoeken.
  • Omdat het CBK is toegespitst op kinderboeken en jeugdliteratuur, is de eerste selectie al gemaakt, waardoor zoekresultaten voor u relevanter zullen zijn.
  • Het CBK biedt meer informatie per titel en meer zoekmogelijkheden dan de afzonderlijke instellingscatalogi.

Kan ik de boeken die ik via het CBK vind, ook inzien of lenen?
De instellingen die bij het CBK zijn aangesloten, zijn allemaal openbaar toegankelijk. U kunt de boeken vrijwel altijd inzien en in sommige gevallen worden de boeken ook uitgeleend. Over het algemeen worden oudere kinderboeken niet uitgeleend, behalve bij Bibliotheek Arnhem en Stichting ’t Oude Kinderboek in Deventer.

In de KB worden kinderboeken niet uitgeleend, behalve voor tentoonstellingen, maar u kunt ze wel ter inzage aanvragen via de algemene KB-catalogus. Publicaties óver kinderboeken kunnen meestal wel geleend worden. Verder biedt de Leeszaal Bijzondere Collecties een groot aantal naslagwerken en bibliografieën ter inzage.

Is er een handleiding voor het CBK?
Ja, u vindt onderaan deze pagina een pdf-bestand met beknopte zoekinstructie die bedoeld is voor gebruikers die het CBK nog niet zo goed kennen. In het CBK zelf staat bovenaan de pagina de knop 'Help', die toegang geeft tot gedetailleerde informatie over de geavanceerde en uitgebreide zoekmogelijkheden. U vindt daar ook overzichten van o.a. ondersteunde zoekoperatoren, zoeksleutels, taal- en materiaalcodes.

Document(en)