Webarchivering

De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen.

Opdracht aan de KB: verzamel alle Nederlandse publicaties

Van oorsprong heeft de KB de opdracht om gedrukte publicaties te verzamelen uit of over Nederland - opdat die voor toekomstige wetenschappers en studenten beschikbaar zullen zijn. Sinds het begin van deze eeuw is een groot deel van ons (gedocumenteerde) openbare leven verplaatst naar internet. Internet is bij uitstek een vluchtig medium, waarop de informatie zeer snel veroudert.

Website_troonwisseling_KB-webarchief

De website van de troonswisseling in 2013 is al lang weer offline, maar in het webarchief van de KB bewaren we de website voor toekomstige onderzoekers.

Om wetenschappers in de toekomst toegang te kunnen bieden tot informatie over onze digitale tijd, is de KB in 2007 gestart met het selectief archiveren van websites over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. Dat betekent dat de websites niet alleen worden binnengehaald (crawlen of harvesten genoemd), maar dat er ook een strategie wordt ontwikkeld om de informatie voor de lange termijn bruikbaar te houden.

Toegankelijkheid van het webarchief

Het webarchief is sinds 2011 in de KB-leeszaal beschikbaar (link werkt alleen binnen de KB). Ook kunnen wetenschappers op verzoek toegang krijgen tot de data. Bredere beschikbaarstelling op termijn is onder andere afhankelijk van (on)mogelijkheden binnen de Auteurswet.

Meer informatie over het webarchief

Momenteel (juni 2019) bevat de selectie 15.400 Nederlandse websites; er is ca. 36 terabyte aan data verzameld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Peter de Bode, Collectievorming (tel. 070-3140456)
Trienka Rohrbach, Functioneel beheer Digitaal Magazijn en Webarchief (tel. 06-27133193)

Document(en)