Webarchivering

De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen.

Opdracht aan de KB: verzamel alle Nederlandse publicaties

Van oorsprong heeft de KB de opdracht om gedrukte publicaties te verzamelen uit of over Nederland - opdat die voor toekomstige wetenschappers en studenten beschikbaar zullen zijn. Sinds het begin van deze eeuw is een groot deel van ons (gedocumenteerde) openbare leven verplaatst naar internet. Internet is bij uitstek een vluchtig medium, waarop de informatie zeer snel veroudert.

Website_troonwisseling_KB-webarchief

De website van de troonswisseling in 2013 is al lang weer offline, maar in het webarchief van de KB bewaren we de website voor toekomstige onderzoekers.

Om wetenschappers in de toekomst toegang te kunnen bieden tot informatie over onze digitale tijd, is de KB in 2007 gestart met het selectief archiveren van websites over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. Dat betekent dat de websites niet alleen worden binnengehaald (crawlen of harvesten genoemd), maar dat er ook een strategie wordt ontwikkeld om de informatie voor de lange termijn bruikbaar te houden.

Toegankelijkheid van het webarchief

Het webarchief is sinds 2011 in de KB-leeszaal beschikbaar (link werkt alleen binnen de KB). Ook kunnen wetenschappers op verzoek toegang krijgen tot de data. Bredere beschikbaarstelling op termijn is onder andere afhankelijk van (on)mogelijkheden binnen de Auteurswet.

Internet Innovatie Award en sponsoren

Het webarchiveringsteam van de KB is in 2018 en in 2020 genomineerd voor de Internet Innovation Award van de Internet Society Nederland (ISOC). Met de Award wil ISOC vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen. Innovaties kunnen een stimulans betekenen voor de groei van en kennis over het internet. De prijs wordt uitgereikt aan personen, instellingen of initiatieven en is een teken van grote maatschappelijke waardering voor prestaties ter verbetering van het internet en het gebruik ervan.
Het project ‘internetarcheologie: webarchivering homepages XS4ALL’ wordt ondersteund door het SIDN-fonds en Stichting Internet4All.

Meer informatie over het webarchief

Momenteel (september 2021) bevat de selectie 21.000 Nederlandse websites; er is ca. 37 terabyte aan data verzameld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Peter de Bode, collectiespecialist webarchivering
Sophie Ham, coördinator
Trienka Rohrbach, functioneel beheer Digitaal Magazijn en Webarchief (tel. 06-27133193)

Document(en)