Metadatering
Metadatering en de KB
De KB bewaart alles wat er in en over Nederland geschreven is. Maar hoe zorgen we ervoor dat mensen hun weg kunnen vinden in onze gigantische collectie? Dat doen we door de publicaties in onze collecties zorgvuldig te metadateren. Daarbij werken we samen met partners en in netwerken om collecties en werken aan elkaar te verbinden. Zo onderzoeken we hoe we dit makkelijker - en misschien zelfs automatisch - kunnen doen.
Expertises
Linked data
Om onze collecties zo toegankelijk mogelijk te maken voor onderzoekers, metadateren we onze content met linked data. Linked data is metadata die volgens standaarden is geordend zodat computers relaties kunnen leggen tussen data die in verschillende sets is ondergebracht.
Automatisch metadateren
Alle boeken, kranten en tijdschriften die binnenkomen bij de KB, komen in de KB-catalogus. Van elk werk schrijven we op wie de auteur is, wanneer het verschenen is, bij welke uitgever, wat het formaat is, enzovoorts. Dat gebeurt handmatig, maar de KB onderzoekt of het toevoegen van deze informatie - metadateren - ook automatisch kan.
Metadata
In de collectie van de KB vind je miljoenen boeken, kranten en tijdschriften. Die zijn allemaal zorgvuldig beschreven, volgens een bepaalde standaard en structuur. Zo’n beschrijving heet ook wel metadata. We gebruiken metadata om onze collecties doorzoekbaar te maken en stellen die zo beschikbaar voor onderzoekers.
Diensten
ISNI
ISNI is een uniek, permanent identificatienummer dat toegekend wordt aan publieke namen van personen en organisaties die betrokken zijn bij de creatie, de productie, het beheer en de distributie van creatieve content. Met ISNI zorgen we er bijvoorbeeld voor dat Nederlandse publicaties veel makkelijker gevonden kunnen worden.
ISSN
Het ISSN Centrum Nederland helpt uitgevers bij het identificeren van seriële publicaties, zoals tijdschriften, jaarboeken en kranten. Dat zijn werken die met regelmaat verschijnen, in de vorm van nieuwe afleveringen of updates. Het centrum kent aan elke unieke titel in Nederland eenmalig een ISSN toe, waardoor dit type publicaties beter te vinden is, bijvoorbeeld via Google.
De Nederlandse Bibliografie
De KB onderhoudt de nationale bibliografie: een database met het overzicht van alle boeken, tijdschriften en kranten die door een Nederlandse uitgever zijn gepubliceerd.
Experts
Inge Hofsink
Welke metadata hebben we nodig om de digitale collectie van de KB duurzaam toegankelijk te houden? Inge is verantwoordelijk voor de implementatie van metadata en metadataprocessen die nodig zijn om de digitale publicaties van de KB te verwerken, bewaren, verrijken en voor de lange termijn toegankelijk te houden.
Enno Meijers
Enno adviseert over vraagstukken rondom informatie-infrastructuren in en buiten de KB. Hij is een expert op het gebied van metadata- en webstandaarden, linked data en semantische technologie.
Netwerken en partners
Netwerk Digitaal Erfgoed
De KB is vanaf de start nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Samen met de andere landelijke erfgoedknooppunten werken we aan meer maatschappelijke waarde door het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitale collecties - bijvoorbeeld door het gebruik van linked data.
Helpdesk RDA
RDA staat voor Resource Description and Access. Het is sinds 2013 de internationale standaard voor de beschrijvende of bibliografische metadata in Nederland. Deze metadata beschrijven de inhoud van de publicatie. Denk bijvoorbeeld aan de titel, de auteur, het onderwerp en waar en wanneer het gemaakt is.
Europeana
Samen met Europeana werken we in Europees verband samen aan het beschikbaar stellen van erfgoed. Dat doen we onder andere door onze content op vergelijkbare manier te metadateren.