Opmerkelijke objecten uit de collectie van de KB

De KB verzamelt alles wat in en over Nederland is geschreven. Maar er zijn ook onverwachte dingen te vinden in onze collectie. In de serie Opmerkelijke objecten lichten we er een aantal uit.

Wat hebben de jas van Jan van Speijk, het oudste boek van de KB, PrentenboekenPlus, Duitse oorlogspropaganda en een onzichtbaar boek met elkaar gemeen? Ze liggen allemaal opgeslagen in ons magazijn. In de serie 'Opmerkelijke objecten' vertellen onze collectiespecialisten wat er zo bijzonder is aan deze voorwerpen.

De serie bestaat uit 5 delen en we publiceren elke week een nieuw deel. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Deel 1: het oudste boek in de KB

De KB heeft veel oude boeken in de collectie, maar 1 boek moet natuurlijk het oudste boek zijn. Ons oudste boek is een verzameling teksten over de Bijbel van meer dan 1200 jaar oud. Tussen de serieuze teksten door was ook ruimte voor vermaak: zo staat er een gedicht in over het plezier van veel drinken.

Ga naar aflevering 1 van de serie Opmerkelijke objecten: het oudste boek in de KB.

Deel 2: een bijzonder braille-prentenboek

Verhalen die je kunt voelen: dat is de serie van de stichting PrentenBoekenPlus. Het zijn versies van bekende prentenboeken waarin de tekeningen voelbaar zijn. Ook is het verhaal ‘ondertiteld’ met braille. Kinderen van 4 tot 8 die minder goed kunnen zien kunnen zo ook genieten van prentenboeken. 1 van deze boeken is Lodewijk I koning der schapen. Er zit ook een wollen knuffel van een schaap bij. Collectiespecialist Karin Vingerhoets vertelt meer over dit bijzondere boek.

Ga naar aflevering 2 van de serie Opmerkelijke objecten.

Deel 3: The Invisible Book

The Invisible Book is een kunstenaarsboek, een boek dat gemaakt is door 1 of meer kunstenaars. Het is geen papieren boek, maar het idee van een boek. Zo kan iedereen erin lezen wat zij willen. Collectiespecialist Paul van Capelleveen vertelt erover.

Ga naar aflevering 3 van de serie Opmerkelijke objecten: The Invisible Book.

Deel 4: Der Kampf im Westen

In een magazijn van een nationale bibliotheek staan niet alleen boeken met een fijne inhoud. Er staan ook boeken in die je het stempel ‘fout’ kunt geven, zoals boeken met oorlogspropaganda. Soms is er met die propaganda iets opmerkelijks aan de hand.

Ga naar aflevering 4 van de serie Opmerkelijke objecten: Der Kampf im Westen.

Deel 5: Stukje uniform van Jan van Speijk

"Dan liever de lucht in!" Dat zou volgens het verhaal luitenant-ter-zee Jan van Speijk geroepen hebben toen zijn schip overmeesterd leek te worden door Belgische opstandelingen. 

Er bleven stukjes over van Van Speijks uniform en die bewaren wij in onze collectie.

Ga naar aflevering 5 van de serie Opmerkelijke objecten: Stukje uniform van Jan van Speijk.