Preservering
Preservering en de KB
De KB bewaart alles wat in en over Nederland geschreven wordt. Steeds vaker zijn dat digitale stukken. Daarnaast digitaliseren we veel. Hoe zorgen we ervoor dat we dat we bestanden duurzaam bewaren in onze digitale archieven? Ofwel: hoe werken we in de KB aan preservering?
Expertises
Digitale preservering
Bij de KB is veel kennis in huis over digitale preservering: het toegankelijk houden van onze digitale collectie op de lange termijn. Zo zorgen we dat onze digitale collectie compleet en betrouwbaar blijft.
Certificering digitaal magazijn
Als nationale bibliotheek willen we de digitale collecties die bij ons in beheer zijn gegeven, veilig en toegankelijk houden voor de lange termijn. Om de betrouwbaarheid te garanderen, hebben we beleidsmaatregelen opgesteld en processen ingericht, waarvoor we gecertificeerd zijn.
Preserveringsbeleid
Om materiaal voor de lange termijn toegankelijk te houden, is het belangrijk om als organisatie uitgangspunten te formuleren. Het is belangrijk om dit beleid praktisch en controleerbaar te maken, volgens de huidige standaarden van digitale duurzaamheid.
Diensten
Delpher
Op Delpher vind je talloze gedigitaliseerde kranten van de 17e tot de 20e eeuw. Je kunt er onderzoek doen, themacollecties bekijken of inspiratie vinden in webexposities.
DBNL
In DBNL vind je volledige teksten van werken uit de Nederlandse literatuur van de middeleeuwen tot nu, en uitgebreide informatie over auteurs, taalgeschiedenis en meer.
Webloket
Heb jij een digitale publicatie die je graag zou willen onderbrengen bij de KB? Het webloket is bedoeld voor mensen die tijdschriften met een ISSN of boeken handmatig in digitale vorm willen aanbieden voor opname in onze collectie.
Experts
Daniël Steinmeijer
Hoe zorgen we ervoor dat we onze digitale collecties ook in de toekomst kunnen blijven gebruiken? Daarmee houdt Daniël zich bezig.
Inge Hofsink
Inge is verantwoordelijk voor de implementatie van metadata en metadataprocessen die nodig zijn om de digitale publicaties van de KB te verwerken, bewaren, verrijken en voor de lange termijn toegankelijk te houden.
Sam Alloing
Hoe zorgen we ervoor dat we onze digitale collecties ook in de toekomst kunnen blijven gebruiken? Daar houdt Sam zich mee bezig.
Projecten en programma's
Webarchivering Fries Domein
De KB heeft tussen 2019 en 2021 het Friese web in kaart gebracht en gearchiveerd, als voorbereiding op de webarchivering van het hele Nederlandse webdomein in de toekomst. Dat heet een domeincrawl.
Nieuw e-depot
We willen als KB een toekomstbestendige en flexibele infrastructuur ontwikkelen voor al onze activiteiten rondom onze digitale collecties. Er wordt onder andere een nieuw systeem ingericht voor preservering, aanlevering en het maken van onze beschrijvingen.
Netwerken en partners
Netwerk Digitaal Erfgoed
De KB is vanaf de start nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Samen met de andere landelijke erfgoedknooppunten werken we aan meer maatschappelijke waarde door het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitale collecties.
IIPC
Het International Internet Preservation Consortium (IIPC) is een netwerk van nationale en universitaire bibliotheken en archieven met expertise in het verzamelen, preserveren en toegankelijk maken van globale webcollecties.
OPF
De Open Preservation Foundation (OPF) is een internationale, non-profit organisatie die in 2010 is opgericht om kennisuitwisseling over digitale duurzaamheid in internationaal verband te organiseren.
Nieuws
e-Depot KB bestaat 20 jaar
Het e-Depot van de KB bestaat 20 jaar. De oprichting van dit digitale archief was groot nieuws in 2002. De KB was namelijk de eerste organisatie in Nederland die van oorsprong digitaal materiaal ging bewaren. Tegenwoordig staan er in het e-Depot meer dan 40 miljoen publicaties.
Interview e-Depot
Het e-Depot van de KB bestaat 20 jaar. De oprichting van dit digitale archief was groot nieuws in 2002. De KB was namelijk de eerste organisatie in Nederland die van oorsprong digitaal materiaal ging bewaren. Tegenwoordig staan er in het e-Depot meer dan 40 miljoen publicaties. Lees het interview hierover met hoofd digitale duurzaamheid Jeffrey van der Hoeven en metadataspecialist digitale preservering Susanne van den Eijkel.