Digitalisering
Digitalisering en de KB
Hoe stellen we onze collectie beschikbaar? Hoe houden we onze collectie toegankelijk in de toekomst? En hoe maken wij in de KB de publicaties in onze collectie vindbaar? Dat doet de KB door publicaties in grote massa’s te digitaliseren en te metadateren. Zo blijft onze collectie ook in de toekomst zichtbaar, houdbaar en bruikbaar. Lees meer over digitalisering en de KB.
Expertises
Metadata
In de collectie van de KB vind je miljoenen boeken, kranten en tijdschriften. Die zijn allemaal zorgvuldig beschreven, volgens een bepaalde standaard en structuur. Zo’n beschrijving heet ook wel metadata.
Preservering
Bij de KB is veel kennis in huis over digitale preservering: het toegankelijk houden van onze digitale collectie op de lange termijn. Zo zorgen we dat onze digitale collectie compleet en betrouwbaar blijft.
Massadigitalisering
In de KB zetten we boeken, kranten en tijdschriften, archieven en collecties om in een digitale vorm. Dat doen we in grote hoeveelheden. Dat noemen we massadigitalisering.
Diensten
Delpher
Wil je weten wat de Nederlandse kranten in 1989 schreven over de val van de Berlijnse muur? Of welke sporttijdschriften 100 jaar geleden berichtten over de Tour de France? Op Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften van de 15e tot de 21e eeuw.
Dataservices
Wil je 100 jaar aan illustraties in gedigitaliseerde kranten met machine learning-software analyseren? Bouw je een online applicatie over Nederlandse schrijvers in de 19e eeuw? Of doe je bijvoorbeeld computationeel onderzoek naar de ontwikkeling van het Nederlands?
DBNL
Bladeren door duizenden Nederlandstalige boeken en tijdschriften? Uitgebreide informatie vinden over de Nederlandse taal- en letterkunde? De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een vrij toegankelijke digitale bibliotheek.
Experts
Kirsten van Engelenburg
Hoe zet de KB papieren boeken, kranten, tijdschriften, archieven en collecties om in een digitale vorm? Dat doen we bij de KB met heel veel teksten tegelijk. Dat heet massadigitalisering. Kirsten zorgt ervoor dat dat proces goed kan blijven verlopen.
Jasper den Hollander
De KB zet boeken, kranten, tijdschriften om in digitale vormen. Dat gebeurt in grote aantallen. Daarmee houdt Jasper zich bezig.
Marit Kloostra
Marit Kloostra geeft advies over de digitalisering van projecten voor archieven en collecties die gefinancierd worden door het programma Metamorfoze. Ze voert kwaliteitscontroles uit over alle digitale bestanden die de digitaliseerders leveren.
Projecten en programma's
Digitalisering optische dragers
We hebben veel cd’s, dvd’s en cd-rom’s in onze collectie. Zoals luisterboeken en gesproken taalcursussen op cd of een woordenboek op cd-rom. Doordat de drager steeds ouder wordt en uitleesapparatuur steeds minder goed beschikbaar, is het belangrijk de informatie op deze dragers tijdig uit te lezen en over te zetten.
Metamorfoze
In Metamorfoze behouden we kwetsbaar papieren erfgoed voor de toekomst. Dat kan gaan om boeken, kranten en tijdschriften, maar ook om archieven en collecties. Voordat die dreigen te vergaan, worden ze gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld.
Netwerken en partners
Netwerk Digitaal Erfgoed
De KB is vanaf de start nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Samen met de andere landelijke erfgoedknooppunten werken we aan meer maatschappelijke waarde door digitale collecties beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken.
UKB
Om de toegang tot landelijke wetenschappelijke informatie en kennis te verbeteren, werken de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de KB samen. Dit doen we onder de noemer Universiteitsbibliotheken & Koninklijke Bibliotheek (UKB).
Taalunie
De Taalunie is een van de drie partnerorganisaties die betrokken zijn bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). De KB, Taalunie en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het beleid rondom DBNL.