Onderzoek faciliteren
Onderzoek faciliteren en de KB
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland die dat wil onderzoek kan doen? We bieden onderzoekers uiteenlopende diensten, zodat ze onderzoek kunnen doen op een manier die bij hen past. Fysiek of digitaal, wetenschappelijk of populair, naar big data of een enkel object.
Expertises
Open science
Hoe kunnen we wetenschappelijk onderzoek meer inclusief en open uitvoeren, publiceren en evalueren? Daar houden we ons in open science mee bezig.
Digitaal wetenschappelijk onderzoek
Miljoenen digitale kranten, boeken en tijdschriften vormen een onuitputtelijke bron voor wetenschappers om te analyseren, bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie. Wij bieden ze toegang tot die informatie.
Artificial intelligence
Hoe kunnen we kunstmatige intelligentie inzetten om slimmer, makkelijker of ander onderzoek te doen naar en in het geschreven woord?
Diensten
Delpher
Op Delpher vind je talloze gedigitaliseerde kranten van de 17e tot de 20e eeuw. Je kunt er onderzoek doen, themacollecties bekijken of inspiratie vinden in webexposities.
Dataservices
Wil je 100 jaar aan illustraties in gedigitaliseerde kranten met machine learning-software analyseren? Bouw je een online applicatie over Nederlandse schrijvers in de negentiende eeuw? De digitale collecties en metadata van de KB zijn beschikbaar volgens linked data-principes.
Lidmaatschap KB
De KB verzamelt alles wat er in of over Nederland is gepubliceerd. Als lid van de KB kun je al deze boeken, tijdschriften, kranten, cdroms, microfilms - en zelfs websites - en meer aanvragen en inzien in de leeszalen.
Experts
Steven Claeyssens
Steven Claeyssens is expert voor de digitale collecties van de KB. Hij houdt zich bezig met mogelijkheden voor onderzoek met de digitale collecties en alle ontwikkelingen op dit gebied.
Astrid van Wesenbeeck
Astrid van Wesenbeeck adviseert ons over open science. Zij zoekt hiervoor aansluiting bij nationale en internationale ontwikkelingen.
Michel de Gruijter
Welke ontwikkelingen zijn er in kunstmatige intelligentie en hoe kunnen wij wetenschappers die met die digitale technieken werken goed ondersteunen? Daarmee houdt Michel zich bezig.
Projecten en programma's
Onderwijspilot
Vanuit het onderwijs is er behoefte aan betere en betaalbare toegang tot wetenschappelijke publicaties. Daarom zijn we een pilot gestart waarin leraren en andere onderwijsprofessionals in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gratis toegang krijgen tot wetenschappelijke artikelen.
Researcher-in-residence
Ben je beginnend wetenschapper en wil je onderzoek doen met onze digitale collecties? Dan kun je researcher-in-residence worden bij de KB. Je kunt gebruikmaken van onze databestanden en samenwerken met ons Digital Humanities-team.
Wikimedia
De KB levert informatie waarmee schrijvers Wikipedia-artikelen kunnen maken. Bijvoorbeeld over de Nederlandse geschiedenis, cultuur, taal en wetenschap. Hierdoor kunnen miljoenen Nederlanders die informatie gebruiken in hun onderzoek.
Netwerken en partners
Netwerk Digitaal Erfgoed
De KB is sinds de start nauw betrokken bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Samen met de andere landelijke erfgoedknooppunten werken we aan meer maatschappelijke waarde door digitale collecties beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken.
NPOS
Hoe maak je wetenschap zo toegankelijk mogelijk voor de hele maatschappij? Het Nationaal Programma Open Science (NPOS) is een samenwerkingsverband van organisaties in het hoger onderwijs die zich hard maken voor open science.
CLARIAH
CLARIAH is een samenwerking tussen grote wetenschappelijke instellingen, waaronder de KB. Samen ontwikkelen we bronnen en onderzoeksmiddelen voor de digitale geesteswetenschappen.