Reizen in kinderboeken

19 maart 2014 Karin Vingerhoets Kinderboeken en strips

Naar aanleiding van het thema van de Boekenweek 2014 zijn er in de KB-webwinkel diverse producten beschikbaar die aansluiten bij het thema 'Reizen'. De KB-ers hebben mooie, leuke en bijzondere afbeeldingen uit de collectie geselecteerd die u kunt laten drukken op o.a. ansichtkaarten en posters. Daarnaast zijn er vier mooie (prenten)boeken gekozen die u als volledig boek kunt laten printen.

Het aanbod is t/m 10 juni beschikbaar en demo-exemplaren liggen ter inzage bij de ingang van de KB. Bovendien is er voor de ingang van de KB een tijdelijke expositie ingericht van reis-afbeeldingen en twee vitrines waar u een origineel boek kunt zien naast het webwinkel-product. Twee prentenboeken licht ik hieronder graag even toe. Jeannette Kok blogde over het derde prentenboek Ver van huis.

Hoera! Wij gaan op reis

Het prentenboek Hoera! Wij gaan op reis (KW XKZ 0213) gaat over twee kinderen die vakantie hebben en op reis gaan. Ze maken gebruik van verschillende vervoermiddelen: o.a. tram, stroomtrein, stoomschip, zeilboot en motor met zijspan. Gezien de moderne elektrische trein en tram stamt dit boekje waarschijnlijk uit het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het prentenboek verscheen in een tijd dat zulke luxe vakanties nog slechts voor weinigen waren weggelegd. Qua genre is dit een zogenaamd ‘fabrieksprentenboek’. Typerend voor dit kwetsbare massagoed zijn de vaak zeer grote oplage en goedkope productie, met slecht gedrukte platen en blauw of bruin gedrukte tekst op matig papier. Ook in Hoera! Wij gaan op reis is zoals gebruikelijk geen uitgever, geen drukker, geen illustrator, geen auteur en geen jaar van uitgave vermeld. Het boekje is wellicht van oorsprong Engels of Frans. Op de voorzijde staat nummer 154, maar er is geen lijst bekend met andere nummers en titels. Op het achterplat van een fabrieksprentenboek werd vaak een kaderrand gedrukt, waarin (lokale) winkeliers of fabrikanten reclame konden laten drukken. Spreken de afbeeldingen u aan? U kunt een kaartenset van vijf verschillende ansichtkaarten bestellen met afbeeldingen uit dit prentenboek.

De reis naar de maan