Verrassingen in het Geheugen van Nederland

27 september 2016 Huibert Crijns Over de KB

Onze website Het Geheugen van Nederland is vernieuwd. Behalve dat je er nu beter in kunt zoeken dan voorheen zijn ook de mogelijkheden om lekker te browsen enorm verbeterd. Ik ben al jaren bij het Geheugen van Nederland betrokken, maar ik heb nog nooit zoveel leuke en verrassende ontdekkingen gedaan als de laatste paar maanden bij het testen en uitproberen van de nieuwe website.

Als je binnenkomt op de homepage krijg je meteen al een heleboel mooie afbeeldingen te zien, die steeds wisselen. Mijn eigen voorkeur gaat vaak uit naar fotografie en grafische vormgeving uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Nou, daar is genoeg van op het Geheugen van Nederland. Ik kan nu alle affiches er uit filteren, en dan sorteren op periode, en hopla, de art deco en nieuwe zakelijkheid rolt aan je ogen voorbij. Prachtig!

Dit bijvoorbeeld:

Op dezelfde manier kan ik ook alleen fotografie uitfilteren. En zo ontdek ik terwijl ik dit stukje schrijf een hele serie 19e-eeuwse foto’s van de Russische stad Vladiwostok, waar ik een jaar of tien geleden zelf ben geweest. Fascinerend. En ik heb nooit geweten dat deze foto’s ook in het Geheugen van Nederland zaten.

Ook oude auto’s, treinen en vliegtuigen vind ik prachtig. Op dat soort trefwoorden kun je zoeken en dan komen er prachtige afbeeldingen als deze langs:

Voor mijn eigen specialisatie, de militaire geschiedenis, is het Geheugen Nederland ook een goudmijn. En dat niet alleen door de collectie van het Militair Historisch Museum. Ik vond namelijk zowaar ook nog heuse oorlogsfotografie, onder andere uit de Japans-Chinese oorlog:

Ik zou zeggen: Ga vooral zelf even kijken en ontdek wat voor leuke, mooie, verrassende, interessante en onverwachte afbeeldingen je aantreft in het Geheugen van Nederland.

www.geheugenvannederland.nl