Verrassingen in het Geheugen van Nederland
27 september 2016 Huibert Crijns Over de KB

Onze website Het Geheugen van Nederland is vernieuwd. Behalve dat je er nu beter in kunt zoeken dan voorheen zijn ook de mogelijkheden om lekker te browsen enorm verbeterd. Ik ben al jaren bij het Geheugen van Nederland betrokken, maar ik heb nog nooit zoveel leuke en verrassende ontdekkingen gedaan als de laatste paar maanden bij het testen en uitproberen van de nieuwe website.

Als je binnenkomt op de homepage krijg je meteen al een heleboel mooie afbeeldingen te zien, die steeds wisselen. Mijn eigen voorkeur gaat vaak uit naar fotografie en grafische vormgeving uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Nou, daar is genoeg van op het Geheugen van Nederland. Ik kan nu alle affiches er uit filteren, en dan sorteren op periode, en hopla, de art deco en nieuwe zakelijkheid rolt aan je ogen voorbij. Prachtig!

Dit bijvoorbeeld:

Op dezelfde manier kan ik ook alleen fotografie uitfilteren. En zo ontdek ik terwijl ik dit stukje schrijf een hele serie 19e-eeuwse foto’s van de Russische stad Vladiwostok, waar ik een jaar of tien geleden zelf ben geweest. Fascinerend. En ik heb nooit geweten dat deze foto’s ook in het Geheugen van Nederland zaten.

Ook oude auto’s, treinen en vliegtuigen vind ik prachtig. Op dat soort trefwoorden kun je zoeken en dan komen er prachtige afbeeldingen als deze langs:

Voor mijn eigen specialisatie, de militaire geschiedenis, is het Geheugen Nederland ook een goudmijn. En dat niet alleen door de collectie van het Militair Historisch Museum. Ik vond namelijk zowaar ook nog heuse oorlogsfotografie, onder andere uit de Japans-Chinese oorlog:

Ik zou zeggen: Ga vooral zelf even kijken en ontdek wat voor leuke, mooie, verrassende, interessante en onverwachte afbeeldingen je aantreft in het Geheugen van Nederland.

www.geheugenvannederland.nl

Reacties

Dag Huibert,

Via een e-mail van een oplettende tante kwam ik op Het Geheugen van Nederland terecht - en vervolgens op het blog. Wat fijn om te zien dat het Geheugen deze welverdiende update heeft gekregen. Ik kan me voorstellen dat het geen straf was om de vernieuwde interface te testen. Echt een enorme verbetering, en wat goed dat de Delpher-zoekresultaten nu ook getoond worden! Dat zal vast wat voeten in de aarde hebben gehad.
Eén mogelijk verbeterpunt dat direct in me opkomt is de manier waarop copyright-informatie nu in de detail-weergave wordt getoond. Zelfs met de handige link naar de gebruiksvoorwaarden wordt me niet direct duidelijk waarvoor een afbeelding gebruikt kan worden. Misschien wordt daar al/nog aan gewerkt?

In elk geval van harte, en ik ben benieuwd wat er nog meer voor (door)ontwikkelingen op de planning staan!

Beste Willem,

Hartelijk dank voor je enthousiaste reactie en voor je suggestie voor verbetering. Het auteursrecht kan voor iedere afbeelding in het Geheugen van Nederland anders zijn. Dat ligt aan de leeftijd van het oorspronkelijke object en onder wat voor juridische constructie het destijds geproduceerd is. Daarom moeten wij volstaan met een algemene tekst. Als mensen een afbeelding willen gebruiken verwijzen wij in principe door naar de erfgoedinstelling uit wiens collectie het komt.

Allemaal heel leuk en aardig, maar intussen lijkt Het Geheugen van Nederland zelf stil te staan. Als ik het wel heb worden er al jaren geen nieuwe bestanden of collecties aan het Geheugen toegevoegd. Terwijl er nog zoveel valt toe te voegen. Het lijkt erop dat HGVN stilletjes is gestopt omdat de aandacht en middelen naar Delpher zijn verschoven. In dat geval kunnen de beide beter geïntegreerd worden.

Reageer op deze blog

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.